Pobyt vonku na terase si môžete užívať od jari až do jesene. Pokiaľ tento rok plánujete stavať alebo rekonštruovať terasu, prečítajte si, z akých materiálov môžete vyberať. Poradíme vám, kedy zvoliť napríklad dlažbu, drevo alebo obľúbené drevoplastové dosky či dlaždice.

Vonkajšia terasa je vystavená vysokej záťaži. Veľa rokov musí odolávať slnečným lúčom, dažďu, snehu, rozliatym tekutinám aj mechanickému zaťaženiu. Navyše musí byť bezpečná, príjemná na dotyk a samozrejme pekná na pohľad. Materiál na stavbu vonkajšej terasy musí byť protišmykový a nemal by sa na ostrom slnku príliš rozpaľovať.

V súčasnej dobe je na trhu celý rad materiálov určených špeciálne na vonkajšie podlahy terás. Vyberať môžete napríklad zo širokej ponuky gresovej dlažby, polygonálnych dlaždíc z prírodného kameňa alebo dosiek a dielcov z rôznych druhov drevín či drevoplastu (pozn. drevoplast je označovaný skratkou WPC = Wood Polymer Composites). Teraz si bližšie predstavíme jednotlivé materiály a ich hlavné výhody a nevýhody.

Gresová dlažba, betón a prírodný kameň na terase

Dlažba sa radí medzi veľmi obľúbené podlahové krytiny na terasách. Na vonkajšie použitie je ideálna gresová dlažba s hrúbkou dva centimetre, ktorá je odolná voči mechanickému poškodeniu aj mrazu. Táto dlažba je k dispozícii v rôznych formátoch, dekoroch a farbách. Okrem gresovej dlažby môžete využiť aj vymývané betónové dlaždice alebo dlažbu z prírodného kameňa. Pokiaľ chcete dodať terase originálny prírodný vzhľad, pokryte podlahu polygonálnou dlažbou napríklad z bridlice, vápenca, pieskovca, kremenca alebo andezitu. Všetky vyššie uvedené materiály sa ľahko udržujú, sú odolné voči vode, chemikáliám i žiaru. Nevýhodou je, že sa ich povrch na priamom slnku zahrieva, čo môže byť pri kontakte s bosou nohou nepríjemné.

{"vsf-products-list":{"title":"Dla\u017eby na terasu","products":["26295972","13710919","29619225","28845337","21674202","22162205"]}}

Drevené terasy

Terasy z dreva a terasové dlaždice majú krásny prírodný vzhľad. Terasové dosky a dlaždice môžu byť z rôznych druhov drevín. Líšia sa obstarávacou cenou, životnosťou aj nárokmi na údržbu. Finančne najdostupnejšie sú podlahy z mäkkých druhov dreva z ihličnatých stromov (napr. smrek, borovica, jedľa). Odolnejšie a súčasne drahšie sú terasy z tvrdšieho dreva ako je smrekovec alebo duglaska.

Terasové dosky a dlaždice majú obvykle protišmykovú úpravu. Výhodou dreva je, že sa v lete na priamom slnku nerozpaľuje a je veľmi príjemné na dotyk. Nevýhodou je menšia odolnosť voči poveternostným vplyvom aj mechanickému poškodeniu. Počítať je nutné s pravidelným ošetrením dreva.

{"vsf-products-list":{"title":"Materi\u00e1ly pre stavbu dreven\u00fdch ter\u00e1s","products":["28243278","22995128","20432027","20620521","16231488"]}}

WPC terasy

Medzi obľúbené materiály na stavbu vonkajšej terasy patria dosky a dlaždice z drevoplastu. Tento materiál sa vyznačuje tvarovou stálosťou a čo do vzhľadu je takmer na nerozoznanie od prírodného dreva. Kvalitné drevoplastové dosky obsahujú z približne 70 percent prírodné vlákna a zo zvyšných 30 percent polyméry a prísady.

WPC terasové dosky a dielce sú odolné voči UV žiareniu, poveternostným vplyvom aj škodcom. Oproti prírodnému drevu je drevoplast nenáročný na údržbu a vydrží vám desiatky rokov. Materiál je príjemný na dotyk. WPC terasy sú bezpečné, pretože dosky aj dielce majú protišmykový povrch.

{"vsf-products-list":{"title":"WPC dosky a dla\u017edice","products":["26401964","23672415","23086511","22929349"]}}