LED osvetlenie dokáže ušetriť energiu, vyzdvihnúť detaily a navodiť atmosféru. Rovnako estetickým a praktickým kúskom sú akustické panely, ktoré priestor navyše zútulnia. A čo tieto 2 prvky prepojiť? Razom vznikne ambientné osvetlenie, ktoré poteší každého milovníka dizajnu. V článku vám predstavíme tzv. LED profily do akustických panelov a ich zapojenie popíšeme.

Varianty a montáž LED profilov

LED profily je možné kombinovať s akustickými panelmi od značiek FIBROTECH a Acupanels. Majú elegantné vyhotovenie a sú dostupné v čiernej farbe difúzorov. Čierna farba je v obkladovom paneli pri vypnutí takmer neviditeľná. A káble? Sú tiež čierne a navrhnuté tak, aby nepôsobili rušivo.

V ponuke sú 4 dĺžky profilov a 2 farby svetla. Teplá biela navodí príjemné útulno. Neutrálna biela potom rozsvieti interiér celkovo. Montáž zvládnete raz dva vďaka montážnemu lepidlu s okamžitou fixáciou či úchytkám, ktorými sú LED profily opatrené.

Využitiu a umiestneniu profilov sa medze nekladú. Inštaláciou na akustické panely však vytvoríte výnimočný dizajnový prvok pútajúci pozornosť.

Ako zapojiť LED profily?

Inštaláciu LED profilov je možné vykonať v niekoľkých krokoch. Všetko potrebné, vrátane LED profilov a príslušenstva k akustickým panelom, nájdete v kategórii akustické panely.

 

UPOZORNENIE: Montáž LED profilov smie vykonávať iba osoba s odbornou spôsobilosťou v oblasti elektroinštalácie.

1. Voľba napájacieho adaptéra

Napájanie LED profilov zaisťuje 24V LED adaptér. Podľa počtu profilov a ich dĺžky je potrebné zvoliť správny výkon trafa (transformátora). Naša ponuka zahrňuje adaptéry s výkonom 40 a 90 W. Ak zamýšľate inštaláciu niekoľkých LED profilov súčasne, ich celkový výkon zistíte sčítaním výkonu jednotlivých profilov podľa našej tabuľky.

2. Prepojenie LED profilu s adaptérom

LED profil so sieťovým adaptérom prepojíte pomocou napájacieho kábla s JST koncovkou. Kábel má plochý design pre dokonalé splynutie s pozadím.

3. Pripojenie ovládacieho snímača

Zapnutie a vypnutie LED profilov zaisťuje tzv. PIR snímač so stmievačom. Slúži na ovládanie osvetlenia pomocou gest rúk. Mávnutím rozsvietite, zatiaľ čo priblížením či oddialením ruky regulujete intenzitu svetla.

PIR snímač sa zapája medzi sieťový adaptér a LED profil, ako môžete vidieť na schéme nižšie. Na jeho pripojenie sa využíva rovnaký napájací JST kábel ako pre základné prepojenie LED profilu s adaptérom. Kábel v tomto prípade zaujíma miesto medzi adaptérom a PIR spínačom, za ktorým nasleduje LED profil.

4. Vzájomné prepojenie niekoľkých LED profilov

Viac svetelných profilov môžete prepojiť priamo alebo pomocou LED prepojovacieho kábla. K dispozícii je v 4 dĺžkach od 50 do 200 cm. Aj tento kábel je vybavený JST koncovkou pre spoľahlivé zapojenie.

 

5. Schéma zapojenia LED profilov do akustických panelov 

Pre prehľadnosť sme vám pripravili malý „ťahák“. Základný postup je vždy nasledovný: 1. LED adaptér → 2. Napájací kábel s JST koncovkou → 3. PIR snímač so stmievačom → 4. svetelný LED profil. V prípade viacerých profilov pokračujte pripojením JST prepojovacieho kábla striedavo s LED profilom. Pozri. schéma zapojenia.

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["30532582","30474277","30532564","30528138","30519992","30519983","29524286","30358964","28474908","28453299"]}}