Upravený až „golfový“ trávnik je snom každého záhradkára. Ak ste jedným z nich aj vy, máme dobrú správu. O krásne upravenej záhrade s precízne pokoseným trávnikom nemusíte iba snívať. So správnou záhradnou technikou vám pôjde kosenie jedna báseň. V článku sa zameriame na záhradné traktory, ktoré vám prácu ako uľahčia, tak predovšetkým urýchlia. Podľa čoho vyberať?

Nepodceňujte svoju záhradu

Pri výbere záhradného traktora zohráva dôležitú úlohu celý rad faktorov. Tých podstatných je pritom možno ešte viac, než by ste si spočiatku mysleli. A na čo sa teda zamerať?

  • Rozloha záhrady - väčšie pozemky vyžadujú výkonnejšie stroje, ktoré zvládnu kosiť nepretržite aj niekoľko hodín. Z praktického hľadiska sú tiež opatrené objemnejšími zbernými košmi, čo vám ušetrí mnoho ciest napríklad ku kompostu.
  • Terén pozemku – ešte o niečo zásadnejší je výkon záhradného traktora, ak vlastníte pozemok do kopca. Stačia aj mierne nerovné či svahovité záhrady a kosenie je o poznanie náročnejšie. Výkonnosť záhradného traktora v tomto prípade určite nepodceňte.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["30042382","29151198"]}}

Podľa čoho vybrať záhradný traktor -   dôležité parametre

Okrem veľkosti a terénu záhrady sú pri výbere záhradného traktora kľúčové aj jeho technické parametre. Aby bola práca svižná a kosenie trávnika prebiehalo hladko, je samozrejme nutný potrebný výkon. Aké sú však ďalšie špecifikácie, ktoré vám pomôžu s výberom záhradného traktora?

  1. Typ pohonu – záhradné traktory už dávno nepoháňajú iba spaľovacie motory. V našej BAUHAUS ponuke nájdete aj aku záhradný traktor. Ten je jednak ekologickým, ale aj finančne výhodným variantom.
  2. Náhon kolies – zadné, predné alebo na všetky 4 kolesá? Predný náhon je vhodný pre rovinné terény, zatiaľ čo zadný poskytuje lepšiu trakciu na klzkých alebo nerovných povrchoch. Na naozaj nerovné a svahovité záhrady je ideálny záhradný traktor s 4x4 náhonom.
  3. Nastaviteľná výška a šírka kosenia – maximálna a minimálna výška kosenia je veľmi podstatná. Zaistí pohodlné kosenie nerovných povrchov i rôznych druhov trávnikov. Podľa typu traktora je možné nastaviť výšku od 25 až do 115 mm. Šírka strihu je potom ukazovateľom záberu kosacieho noža. Pohybuje sa okolo 90-100 cm.
  4. Objem zberného koša - čím väčšia rozloha záhrady, tým objemnejší by mal zberný kôš byť. Veľkosť sa pohybuje v stovkách litrov. Naplnenie koša vám traktor navyše automaticky signalizuje. Môžete tak nerušene kosiť bez nutnosti kontroly koša, ako je to pri bežných kosačkách.
  5. Ergonómia sedenia a pohodlia – kosenie môže trvať aj niekoľko hodín a pohodlie pri práci je tak veľmi dôležité. Pozornosť venujte najmä ergonomickému umiestneniu ovládania, volantu či možnosti nastaviteľného sedadla.
  6. Doplnkové funkcie – niektoré modely ponúkajú aj funkcie mulčovania trávy, rozdeľovač a rozmetač hnojiva či dokonca možnosť pripojenia prívesného vozíka.

Výber záhradného traktora je teraz oveľa jednoduchší. Pripravte sa na výstavnú záhradu ako z rozprávky!