Máte záhradu s náročným svahovitým terénom? Potom by sa vám mohol krovinorez či vyžínač naozaj hodiť. Pri výbere je však vhodné zvážiť pár kritérií. Aká? To si povieme v nasledujúcom článku. Poďme na to.

Aký je rozdiel medzi krovinorezom a strunovou kosačkou?

Strunová kosačka a krovinorez nie je to isté. Hoci si je toto záhradné náradie na prvý pohľad podobné, líši sa v mnohých ohľadoch:

Krovinorezy – sú výkonné stroje na kosenie rozľahlých plôch s náročným terénom. Poradí si s hustými trsmi trávy aj mladými stromčekmi. Hlava krovinorezu je opatrená strunou alebo tzv. kosiacim nožom. Býva ťažšie a vyžaduje určitú manuálnu zručnosť.
Strunové kosačky–  sú ľahšie, menšie a vhodné skôr na občasné kosenie horšie dostupných miest. Strunové kosačky disponujú strunovou hlavicou.

Správny typ pohonu je základ

Voľba by sa mala odvíjať od požiadaviek na výkon a náročnosť koseného terénu záhrady. V zásade máte na výber z 3 typov. Priblížme si ich.

1. Benzínový krovinorez a strunová kosačka

Vďaka spaľovaciemu motoru disponujú vysokým výkonom a výdržou. Sú vhodné na kosenie rozľahlých záhrad, ale vyžadujú pravidelnú údržbu v podobe čistenia a doplňovania pohonnej kvapaliny a motorového oleja. Mínusom môžu byť prevádzkové náklady, hlučnosť alebo hmotnosť.

2. Aku strunová kosačka a krovinorez

Akumulátorový krovinorez, rovnako ako strunová kosačka, využíva batériový pohon. Ten je ich hlavným plusom a súčasne aj nevýhodou, pretože disponuje obmedzenou výdržou a dobou prevádzky. Avšak sú ľahšie a pre menšie záhrady dostačujúce. Prístroje sú navyše tiché a nenáročné na údržbu.

3. Elektrická strunová kosačka

Tento tretí typ je vhodný skôr na občasné kosenie dvorčeka. Výhodou je tichý chod a ľahká konštrukcia. Neobídete sa však bez pripojenia do elektriny, čo prevádzku strunovej kosačky značne obmedzuje.

Kľúčové parametre pri výbere krovinorezu či strunovej kosačky

Okrem druhu pohonu záleží aj na ďalších parametroch. Zamerajte sa na tieto vlastnosti:

  • Výkon – odvíja sa od účelu a početnosti používania, rovnako ako rozlohy kosenej plochy. Optimálny výkon značne uľahčí prácu a jej rýchlosť. Husté porasty a kosenie krovín vyžadujú výkon 3 kW a viac.
  • Napätie - je zásadné u aku krovinorezov a 
  • Typ motora – týka sa benzínových variantov. Voliť je možné z 2 a 4taktných motorov, ktoré bývajú tichšie a plynulejšie.
  • Strunová hlava – skrýva cievku so strunou, ktorú stačí v prípade opotrebenia znova vytiahnuť. S automatickou hlavicou stačí jemne kliknúť o zem a struna sa vysunie aj oreže sama.
  • Žacie nože a struny – 2, 3 aj 4-zubý oceľový nôž je vhodný na kosenie mladých drevín a hustej vysokej trávy. Hrúbku struny voľte podľa toho, čo sa chystáte kosiť.

Komfort pri práci nepodceňujte

Niekoľkohodinová práca s benzínovými krovinorezmi môže byť fyzicky náročná. Pohodlie sa tak stáva tiež zásadným faktorom. Berte do úvahy predovšetkým:

  • Hmotnosť – Pri výkonnejších krovinorezoch sa váha šplhá až k 10 kg. Vhodné sú preto istiace popruhy.
  • Ergonómiu úchopu – väčšie stroje sú opatrené riadidlami s ergonomicky tvarovanými rukoväťami pre správny a pevný úchop.
  • Antivibračný systém – je umiestnený v rukovätiach a zaistí pohltenie vibrácií a nárazov odrážajúcich sa kamienkov a kusov dreva.

 

V BAUHAUS môžete vyberať z mnohých modelov týchto záhradných pomocníkov. Nájdete tu aj celý rad príslušenstva k strunovým kosačkám a krovinorezom – od strún a cievok, cez žacie nože až k náhradným batériám do aku náradia.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28839871","26393876","22331005","26985538","24677006"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":426}}