Zaistiť deťom na záhrade priestor, kde môžu objavovať, hrať sa a rozvíjať svoju kreativitu, môže byť tak trochu oriešok. Pri výbere jednotlivých elementov či optimálneho miesta na ihrisko je dôležité mať na pamäti bezpečnosť a pohodu detí. V našom článku sa pozrieme na kľúčové faktory, ktoré by malo záhradné detské ihrisko bezpochyby spĺňať.

Záhradné ihrisko pre deti alebo, čo je dôležité zvážiť

Či už sa na záhradu chystáte umiestniť menšie alebo väčšie ihrisko, existuje niekoľko faktorov, ktoré je pri výbere vhodné zvážiť. Pomôžu vám so správnou konfiguráciou jednotlivých prvkov detského herného programu. Ak vezmete do úvahy nasledujúce parametre, podarí sa vám zostaviť ihrisko, ktoré bude funkčné a pre dieťa zaujímavé aj s pribúdajúcim vekom

  1. Vek - vek dieťaťa a s ním súvisiace schopnosti vás pri výbere vhodných prvkov ihriska navedú správnym smerom. Pre mladšie deti sú vhodnejšie jednoduchšie a nižšie herné prvky. Zatiaľ čo staršie deti ocenia aj výzvy ako je trampolína či najrôznejšie hracie centrá s lezeckými prvkami – laná, rebríky, siete a pod. Stávkou na istotu bude aj detská závesná hojdačka alebo šmýkačka.

  2. Udržateľnosť – v zmysle možnosti obmeny niektorých prvkov vzhľadom na rast detí. Ideálne detské ihrisko je také, ktoré je možné prispôsobiť potrebám dieťaťa v priebehu jeho rastu. Hojdačka bezpochyby nestratí popularitu aj s pribúdajúcim vekom.

  3. Interaktivita – voľte také herné prvky, ktoré dieťaťu umožňujú ďalej rozvíjať svoju kreativitu alebo jemnú motoriku. Vhodnou voľbou je detské pieskovisko, najrôznejšie hračky pre deti či kresliace tabule. Malí domáci majstri a záhradníci ocenia aj náradie pre deti.

Umiestnenie detského ihriska

Z praktického pohľadu je potom vhodné myslieť aj na ďalšie parametre. Tie vám pomôžu so správnym umiestnením ihriska, jeho veľkosťou aj materiálom:

  • Veľkosť záhrady – zvážte priestorové možnosti záhrady. Ihrisko je vhodné umiestniť do voľného priestoru, aby mali deti dostatok miesta na pohyb a hranie.
  • Materiál a údržba ihriska - na výber máte z drevených a plastových hracích prvkov. Výhodou dreva je jeho prirodzený vzhľad. Vyžaduje však pravidelnú údržbu a ošetrenie impregnáciou či lakom. Plastové prvky detského ihriska sa ľahko udržujú, avšak pôsobením poveternostných vplyvov a dažďu môžu podliehať skoršiemu opotrebovaniu.
  • Ochrana proti slnku a UV žiareniu – ideálne umiestnenie detského ihriska je polotieň, ktorý deťom poskytne optimálny priestor na hranie. Plastové ihrisko nie je vhodné umiestňovať na priame slnko. UV žiarenie materiál poškodzuje.

Bezpečnosť na prvom mieste

Keď príde na bezpečnosť, neexistujú kompromisy. Zabezpečenie hracieho priestoru na záhrade je krok, bez ktorého sa nezaobídete. Deti uchránia pred zbytočnými nehodami a vám dodá pokoj. Čomu venovať pozornosť?

Ak je súčasťou ihriska detská šmykľavka, preliezky alebo hojdačka, stavte na tzv. dopadové dosky. Táto gumová dlažba má mäkký došľap a schopnosť pohlcovať nárazy. Pri dopade tak veľkou mierou znižuje riziko zranenia. Ihrisko by malo byť celkovo z dosahu prípadných nebezpečenstiev. Tým môžu byť aj niektoré záhradné rastliny a kvety. Samozrejmosťou je eliminácia ostrých, hoci okrasných, predmetov ako sú kamene či rôzne záhradné dekorácie. Naopak sa uistite, že budete mať ihrisko aj všetko dianie stále na dohľad.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["26737580","28656575","26079671","26733968","26737614"]}}