Letná sezóna je obdobím hojnosti čerstvého ovocia z našich záhrad. Spracovať všetky nazbierané plody ale môže byť oriešok. Hromadia sa vám v kuchyni jahody, ríbezle, čerešne a ďalšie ovocie? Zužitkujte ho tým najlahodnejším spôsobom - výrobou domácich sirupov a marmelád. Prezrite si našich niekoľko tipov a vychutnajte si zberané ovocie aj letné dni plnými dúškami.

Čoho sa pri spracovaní záhradného ovocia držať

Pred tým, než sa do výroby ovocných pochúťok pustíte, je dobré poznať niekoľko zásad:

  •  Používajte čerstvé a umyté ovocie.
  •  Ak viete, že ovocie budete ďalej napr. zavárať, snažte sa ho žať opatrne. Zber vám uľahčia najrôznejšie záhradné pomôcky na česanie ovocia.
  •  Voľte vhodné uskladňovacie nádoby.
  •  Dajte prednosť prírodným želírujúcim látkam a sladidlám.

Aké záhradné ovocie sa hodí na marmeládu?

Experimentujte a skúste rôzne druhy ovocia skombinovať. Do marmelád sa hodia ríbezle, jahody, egreše, maliny, černice a oveľa viac. Ak ste zástancom kyslejších chutí, egrešová a ríbezľová marmeláda pre vás budú tie pravé. Nestarnúcou klasikou je potom jahodová marmeláda, ktorú môžete ozvláštniť napríklad malinami. Čerešňová marmeláda ponúkne plnšiu chuť a výborná bude do koláčov. Výroba marmelády je tiež ideálny spôsob, ako spracovať marhule.

Ako vyrobiť domácu marmeládu?

Rozmixované ovocie zmiešajte s cukrom, citrónovou šťavou, želírujúcim prípravkom a varte na miernom ohni. Po rozpustení cukru nechajte zmes variť cca 20 minút, kým nezhustne. Plňte do čistých zaváracích pohárov. Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom. Domáca marmeláda vám vydrží aj niekoľko rokov. Stačí ju skladovať na tmavom a chladnom mieste.

Náš tip: Pre zachovanie prírodnej chuti, vône a farby, siahnite po želírujúcich látkach ako je jablkový alebo citrusový pektín.

Ovocné sirupy prídu na chuť celý rok

Domáci sirup v lete využijete na vytvorenie osviežujúceho nápoja, v zime na doplnenie vitamínov a dosladenie teplého čaju. Z akého ovocia domáce sirupy na malinovky, a nielen tie, vyrobiť?

  • Jahodový sirup – šťavnaté jahody sú na výrobu sirupu ideálne.
  • Černicový sirup – černice sú plné antioxidantov a vitamínu C.
  • Višňový a čerešňový sirup – vynikajú svojou lahodnou chuťou. Vytlačenú šťavu môžete popíjať samotnú. Sirup je potom skvelý do limonád a najrôznejších koktailov.
  • Malinový sirup – sladké maliny sú na výrobu sirupu ako stvorené. Obľúbia si ich najmä deti. Okrem domácej malinovky sa hodí napríklad aj na dozdobenie zmrzliny.

Výroba domácich štiav a sirupov nie je nijako zložitá. Postup je vždy takmer totožný. Riadite sa niekoľkými jednoduchými krokmi.

Ako vyrobiť domáci sirup?

 Ovocie starostlivo umyte a roztlačte. Lis na ovocie vám prípravy uľahčí.

  1. Pyré zbavte zrniečok.
  2. Šťavu z ovocia zmiešajte s citrónovou šťavou a doslaďte podľa sladkosti ovocia. Na 1 kg ovocia pripadá zhruba 750 g cukru.
  3. Pri spotrebe do niekoľkých týždňov nie je treba prípravkov na konzerváciu. Ak plánujete sirupy uložiť na neskôr, siahnite po niektorom z prírodných konzervantov – napr. kyseline citrónovej.
  4. Zmes pozvoľna ohrievajte na miernom ohni, kým nedosiahne zhruba 80 °C - pozor, nevarte.
  5. Pripravte si čisté fľaše a naplňte ich sirupom. Pevne uzavrite a položte. Po vychladnutí uschovajte na temnom a chladnom mieste.

Všetko dôležité teraz viete, a tak nezostáva, než sa vrhnúť do práce! Domáce sirupy a marmelády za to skrátka stoja.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28541893","28736583","25354922","23615429","24892827"]}}