Väčšina kúpeľní nemá ani štyri metre štvorcové. Umiestniť do obmedzeného priestoru všetko potrebné je poriadna výzva. Poradíme vám, ako zariadiť malú kúpeľňu. Inšpirujte sa našimi tipmi!

Pred samotnou výstavbou novej kúpeľne alebo renováciou tej aktuálne je potrebné všetko starostlivo naplánovať. Kúpeľňa musí byť totiž nielen pekná, ale predovšetkým bezpečná a praktická. Iné požiadavky majú na kúpeľňu mladí ľudia, rodiny s deťmi alebo seniori. V návrhu kúpeľne je zároveň nutné zohľadniť, koľko členov domácnosti ju bude využívať.

Skôr než sa pustíte do plánovania, zistite si presné rozmery miestnosti. Okrem dĺžky, šírky a výšky miestnosti si nezabudnite zaznamenať aj polohu prípojok vody, odpadov, dverí a okien. Dôležitý je aj smer otvárania dverí a okien. Odmerajte si aj to, koľko priestoru potrebujete na ich bezproblémové otváranie.

Medzi bežné vybavenie kúpeľne patrí aj:

  • vaňa a/alebo sprchovací kút,
  • kúpeľňové umývadlo,
  • kúpeľňový nábytok,
  • kúpeľňové zrkadlo,
  • kúpeľňový radiátor,
  • rôzne kúpeľňové doplnky (napr. dávkovač mydla, držiaky na osušky, poličky a pod.).

TIP: Súčasťou niektorých kúpeľní býva aj toaleta a bidet. Toto riešenie je nepraktické predovšetkým pri početnejších rodinách. Len čo totiž niekto používa kúpeľňu, blokuje toaletu ostatným členom rodiny. Pokiaľ vám to dispozícia obytného priestoru dovolí, vyčleňte pre toaletu samostatnú miestnosť.

1. Vaňa môže byť aj v malej kúpeľni

Najviac miesta v kúpeľni bezpochyby zaberie vaňa. Pokiaľ na ňu nedáte dopustiť ani v malej kúpeľni a za žiadnych okolností sa neuspokojíte iba so sprchovacím kútom, vyberajte z ponuky krátkych a úzkych vaní. Tie sa hodia predovšetkým do miestností s obdĺžnikovým pôdorysom. Vaňu je najlepšie umiestniť k stene oproti dverám do kúpeľne.

Pokiaľ budete vaňu využívať okrem kúpeľa aj na sprchovanie, zamerajte sa na jej dno. Široké ploché dno vám poskytne väčšiu stabilitu a pohyb vo vani bude bezpečnejší. Chýbať by rozhodne nemala ani vhodná rukoväť a vaňová zástena.

Do úzkych miestností sú ideálne priestorovo úsporné vane, ktoré sa z jednej strany zužujú. Pre seniorov a osoby so zhoršenou pohyblivosťou sú zaujímavou alternatívou malé obdĺžnikové sedacie vane.

Krátka akrylátová vaňa

Priestorovo úsporná vaňa

Priestorovo úsporná vaňa na sedenie

2. Sprchovací kút výrazne šetrí miesto

Do veľmi malých kúpeľní so štvorcovým pôdorysom je ideálny sprchovací kút. Na rozdiel od vane ponúka pohodlnejší prístup, čo ocenia predovšetkým seniori. Veľmi praktické je raj výklopné sedadlo vnútri sprchového kúta.

Sprchovacie kúty sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a prevedeniach – môžu byť rohové aj  štvrťkruhové. Čím priestornejší sprchovací kút zvolíte, tým pohodlnejšie sa vám v ňom bude pohybovať. Minimálny rozmer je 80 x 80 centimetrov. Veľmi obľúbené sú aj vydláždené sprchovacie kúty, ku ktorým stačí vybrať vhodné sprchové dvere, sprchovú stenu alebo záves.

Alternatívou k sprchovacím kútom sú samostatne stojace sprchovacie boxy. Ich výhodou je veľmi jednoduchá a rýchla inštalácia. Hodí sa napríklad do rekreačných objektov. Súčasťou sprchovacích boxov môžu byť aj masážne trysky.

Rohový sprchový kút

Štvrťkruhový sprchový kút

Sprchové dvere

3. Neobávajte sa väčších umývadiel

Aj v malej kúpeľni oceníte veľké umývadlo. Celková šírka umývadla by mala byť aspoň 50 centimetrov. Výhodné sú typy so širokým okrajom, ktorý poskytuje dostatočný priestor na umiestnenie napríklad dávkovača na mydlo alebo mydelničky. Obávať sa nemusíte ani asymetrických tvarov umývadiel, ktoré napríklad pri umiestnení na dosku ponúkajú veľký odkladací priestor. Klasikou sú nástenné umývadlá, pod ktoré možno zasunúť skrinku. Veľmi praktické sú nábytkové umývadlá, ktoré sa osadzujú priamo do kúpeľňovej skrinky.

Nástenné umývadlo

Nábytkové úmývadlo

Umývadlo na dosku

4. Myslite na odkladacie priestory

Každá žena iste potvrdí, že odkladacích priestorov v kúpeľni nie je nikdy dosť. Na uloženie toaletných potrieb, uterákov, županov a ďalších nevyhnutností môžete využiť samostatne stojace či závesné skrinky a poličky. Praktickejšie sú uzavreté skrinky, vďaka ktorým kúpeľňa vyzerá akoby ste ju práve upratali.

Okrem samostatných skriniek do kúpeľne sú k dispozícii aj celé nábytkové súpravy. Tie môžu zahŕňať napríklad skrinku pod umývadlo, samostatne stojacu vysokú skrinku, zrkadlo či zrkadlovú skrinku.

Kúpeľňový set

Skrinka s umývadlom

Vysoká skrinka do kúpeľne

5. Zrkadlá priestor kúpeľne opticky rozšíria

V žiadnej kúpeľni nesmie chýbať zrkadlo. Dvojnásobne to platí v malej kúpeľni, kde vám vhodne zvolené zrkadlo pomôže opticky zväčšiť celý priestor. Veľmi praktické sú zrkadlá s integrovaným LED osvetlením. Okrem jedného veľkého nástenného zrkadla sa oplatí mať aj jedno menšie kozmetické zrkadlo.

Klasické zrkadlo

Zrkadlo do kúpeľne s LED osvetlením

Kozmetické zrkadlo do kúpeľne

6. Radiátory na celoročné použitie

V malej kúpeľni sa budete musieť uspokojiť s menším radiátorom. Ideálne sú elektrické či kombinované radiátory (pozn. teplovodné a elektrické), ktoré môžete kedykoľvek zapnúť aj v období mimo vykurovacej sezóny. V súčasnosti sú k dispozícii aj veľmi zaujímavé dizajnové radiátory. Pokiaľ máte v kúpeľni len veľmi obmedzený priestor, využite aspoň malý elektrický sušiak na uteráky.  

V kúpeľniach je možné využiť aj infračervené výhrevné panely a infražiariče, ktoré neohrievajú vzduch v miestností, ale steny a predmety na ktoré tepelné vlnenie dopadá.

Elektrický kúpeľňový radiátor

Plochý kúpeľňový nábytok

Elektrický sušiak uterákov

7. Premiestnite objemné spotrebiče 

Klasická práčka a prípadne aj sušička sa do malej kúpeľne zmestia len ťažko.  Pokúste sa pre tieto domáce spotrebiče nájsť miesto napríklad v komore alebo ich zabudujte priamo do kuchynskej linky. Pokiaľ takúto možnosť nemáte, je možným riešením zakúpiť si malú práčku. Nevýhodou takýchto práčok je však veľmi malý objem, na pranie bielizne bude stačiť maximálne pre dvojčlennú domácnosť.

8. Stavte na veľký formát obkladu a svetlé farby

Malá kúpeľňa nemusí pôsobiť stiesneným dojmom. Stačí si vybrať vhodnú veľkosť obkladov a zvoliť správny odtieň farieb. Veľkoformátové obklady svetlej farby (napr. svetlosivá, biela, béžová) miestnosť opticky zväčšia a zjednotia. Elegantne pôsobia obklady s úzkou špárou, ktoré sa navyše veľmi jednoducho udržiavajú. Obklady v kúpeľni nemusia byť nevyhnutne na všetkých stenách. Jednu alebo dve steny môžete vymaľovať vodoodolnou farbou alebo na ne naniesť betónovú stierku, ktorá je v posledných rokoch veľmi obľúbená.