Vysoké záhony sú v záhradách čoraz obľúbenejšie. Pekne vyzerajú, prinášajú bohatú úrodu, a navyše vďaka svojej výške uľahčujú prácu a šetria chrbát. Poradíme vám, aký vysoký záhon založiť a akými plodinami ho môžete vysadiť. 

Aké sú výhody vysokého záhonu?

Vysoký záhon je ideálny pre majiteľov záhrad s ílovitou alebo piesočnatou pôdou. Úroda na týchto pozemkoch nebýva príliš bohatá a náprava môže trvať veľa rokov. Vysoký záhon je preto ľahkým a rýchlym riešením.

Svojou konštrukciou poskytuje vysoký záhon teplejšie mikroklíma a tiež pôdu bohatú na živiny. Rastlinám sa tak v záhone dobre darí a rýchlejšie rastú.

Vďaka svojej výške záhony menej lákajú slimákov, hrabošov a ďalších škodcov. Zároveň uľahčujú záhradníčenie aj vám – k vysokému záhonu sa nemusíte príliš ohýbať a starostlivosť o rastliny je tak jednoduchšia.

Aký vysoký záhon funguje?

Vďaka vrstveniu rôznych organických materiálov vzniká vo vysokom záhone humus, ktorý poskytuje rastlinám potrebné živiny. Pri tlení organických materiálov vzniká aj teplo, takže vysoký záhon funguje ako prírodné kúrenie. Vďaka tomu je možné s pestovaním rastlín začať skôr ako na bežných záhonoch. Aj zber bude v porovnaní s nimi bohatší.

Počas tlenia dochádza k postupnému prepadaniu jednotlivých vrstiev záhona. Na jar je preto nutné doplniť záhon trochou záhradnej zeminy a kompostu. Asi po piatich až siedmich rokoch by ste mali celý záhon znova naplniť čerstvým materiálom.

Ako vysoký záhon osadzovať?

Hneď ako záhon založíte, nechajte ho aspoň týždeň zľahnúť a doplňte hornú vrstvu. Teraz sa môžete pustiť do sadenia rastlín. Vysoký záhon je ideálny na výsadbu zmesi rôznych druhov zeleniny a bylín. Je však potrebné postupovať s rozvahou.

Vyššie druhy zeleniny, napríklad paradajky, umiestnite do stredu záhona, aby ste tak zaistili dostatok svetla pre nižšie druhy po okrajoch. Na okraj umiestnite cukety alebo tekvice, ktorých plody môžu visieť aj cez hranu záhona.

Na jar do záhona vysaďte rýchlo rastúce druhy zeleniny, napríklad kaleráby alebo reďkovky, ktoré po zbere môžu uvoľniť miesto neskorým odrodám. Premýšľajte aj nad vhodnou kombináciou rastlín v záhone – niektoré z nich si vzájomne prospievajú, iné zase škodia. 

Aké rastliny do záhona vysadiť prvým rokom?

Keď je záhon čerstvo založený, jeho pôda je veľmi bohatá na živiny. Preto by ste v prvom roku mali do záhona vysádzať rastliny, ktoré sú na živiny veľmi náročné. Ide napríklad o rôzne odrody kapusty, kaleráby, cukety, pór alebo paradajky.

Ak ste zvyknutí tieto druhy zeleniny priebežne hnojiť, vo vysokom záhone to nebude potrebné. Listovým zeleninám je lepšie sa v prvom roku vyhnúť, pretože v listoch akumulujú mnoho dusičnanov.

Aké rastliny vysádzať v ďalších rokoch?

V nasledujúcich rokoch môžete do záhona vysadiť aj rastliny s menšími nárokmi na živiny. Vhodné sú napríklad zemiaky, koreňová zelenina, špenát alebo šaláty.

Vo vysokom záhone sa bude dariť šalátu typu česáčik, u ktorého si môžete podľa potreby žať jednotlivé listy po celú sezónu, alebo typu lollo, ktorý má kučeravé listy a je aj v červenolistej variante. Samozrejme môžete zvoliť aj klasické šaláty.

Ako vysoký záhon naplniť?

Či už sa rozhodnete si vysoký záhon vyrobiť sami alebo si vyberiete zo širokej ponuky v obchodoch, jeho naplnenie už bude na vás. Skvele pri tom zužitkujete záhradný odpad. Výplň záhona je tvorená 4 vrstvami:

  1. Hornú vrstvu záhonu tvorí kvalitný záhradný substrát. Ten je vhodné obohatiť o kompost, prípadne si môžete zakúpiť aj špeciálnu zeminu pre vysoké záhony. Vrstva pôdy by mala mať výšku minimálne 20 centimetrov.

  2. Strednú časť záhona tvorí polozrelý kompost. Ten môžete zmiešať aj s konským alebo kravským hnojom. Výška strednej vrstvy záleží na dostupnosti materiálu, môže dosahovať 5-25 centimetrov.

  3. Základ záhonu tvorí 25–30 centimetrov vysoká vrstva zo zmesi vetiev a štiepky. Aby ste ochránili záhon pred hrabošmi, vyložte jeho dno pletivom s čo najmenšími okami. Stabilná fólia zase ochráni steny záhona pred hnilobou.

  4. Ak máte k dispozícii trávne mačiny, umiestnite ich korene hore nad základnú vrstvu z vetiev. Drny zaistia väčšiu stabilitu záhona a predstavujú vhodný prechod k vrstve kompostu nad nimi. Na mačiny môžete ešte navrstviť lístie, trávu alebo jemnú rezanku.

Tip: Využite výsevné pásky

Aby ste si pri výseve rastlín uľahčili prácu, môžete použiť výsevné pásky. Semienka sú v nich uložené v rovnakých, potrebných vzdialenostiach od seba, takže rastliny potom netreba jednotiť. Pásky navyše obsahujú kvalitné osivo s vysokou klíčivosťou.

Výsadba s pásikmi je jednoduchá. Obvykle sú vyrobené z papiera, takže ich môžete ľahko odtrhnúť v požadovanej dĺžke. Opasok položte do približne 2 centimetre hlbokého riadku a veľmi zvlhčite. Riadok potom zahrňte zeminou a záhon opäť zalejte.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["22935009","27049817","23863954","27232334","23694765","25611007"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":457}}

{"vsf-page-link":{"page-id":424}}