Nie nadarmo sa Veľkej noci hovorí „pohyblivé sviatky”. Rok čo rok sa ich dátum mení a posúva aj o niekoľko týždňov. Prečo? Dôvodom je prvý jarný spln. Veľkonočná nedeľa pripadá vždy na prvú nedeľu práve po tomto jarnom splne. A ako sa hovorí: „Kto je pripravený, nie je prekvapený”. Poďme sa teda pozrieť, ako to s tohtoročnou Veľkou nocou vyzerá.

Veľká noc v roku 2024

Pýtate sa, kedy je Veľká noc? Tohtoročná Veľkonočná nedeľa pripadá na 31. marca 2024. Veľkú noc teda začneme štátnym sviatkom 29. marca, kedy oslávime Veľký piatok. Na Veľkonočný pondelok a s ním spojenú tradíciu šibačky a oblievačky sa môžete tešiť 1. apríla.

Dni Veľkej noci – poznáte ich všetky?

Viete, že Veľká noc nie je iba niekoľkodennou záležitosťou? Naši predkovia začínali s prípravami sviatkov jari už 46 dní pred Veľkonočným pondelkom. 40 dní venovali pôstu, očiste návykov, tela alebo aj svojho bývania. Na Kvetnú nedeľu si ľudia nechávali svätiť bahniatka. Skúste sa tiež pustiť do chystania a očisty svojho domova či tela a uvidíte, že výsledky v podobe dobrej nálady sa dostavia veľmi rýchlo. Interiérové aj vonkajšie veľkonočné dekorácie vdýchnu vášmu domovu jarnú nálad plnú farieb.

A koľko ďalších veľkonočných dní vlastne je?

  1. Popolcová streda – začiatok pôstnej doby pred Veľkou nocou.
  2. Kvetná nedeľa – posledný deň pôstu, ktorým začína tzv. pašiový týždeň.
  3. Modrý pondelok – by mal byť dňom bez práce.
  4. Sivý utorok – bol venovaný jarnému upratovaniu domácnosti. Má tiež symbolický význam a nabáda k porovnaniu myšlienok.
  5. Škaredá streda - je spájaná s dňom Judášovej zrady.
  6. Zelený štvrtok – v tento deň nezabudnite do jedálnička zaradiť jarné bylinky a zeleninu. Upečte si veľkonočnú plnku a spomeňte si aj na svojich blízkych.
  7. Veľký piatok – venujte sa odpočinku. Predtým bol tento deň spojený s celým radom zákazov a povier, okrem iného spätých so zlou úrodou.
  8. Biela sobota – je ideálna na finálne prípravy. Pečie sa veľkonočný baránok aj mazanec a zdobia sa kraslice.
  9. Veľkonočná nedeľa – je určená na oslavy, stretávanie sa s priateľmi i blízkymi a spoločenským akciám.
  10. Veľkonočný pondelok – je dňom vítania jari, jeho osláv rovnako ako nedeľa a samozrejme dňom koledovania.

Mimochodom viete, že liturgicky sa tieto názvy zmenili? Veľký týždeň sa po novom volá Svätý týždeň. Kvetná nedeľa je Palmovou, Zelený štvrtok zase Štvrtkom svätého týždňa, Veľký piatok Piatkom utrpenia Pána, Biela sobota Svätou sobotou, Veľkonočná nedeľa dostala prívlastok Pánovho zmŕtvychvstania, Veľkonočný pondelok je Pondelkom vo Veľkonočnej oktáve. 

Tradície Veľkej noci, bez ktorých by to na Slovensku nešlo

Okrem upratovania, pečenia a ďalších tradícií spájajúcich sa s konkrétnymi dňami, sú tu aj ďalšie. Slovensko a Česko sa pýšia dokonca svetovou raritou. Reč je samozrejme o pletení korbáča pred Veľkonočným pondelkom. Veľkonočný korbáč sa podľa tradície pletie z mladého vŕbového prútia. To preto, aby dievčatám odovzdali svoju vitalitu a zaistili im zdravie a mladosť pre nadchádzajúci rok. Neviete, ako upliesť korbáč? Nevadí, u nás ich nájdete hneď v niekoľkých variantoch.

A čo pranostiky na Veľkú noc?

S oslavami jari je späté nespočetné množstvo povier a pranostík. Tie pojednávajú o počasí v spojení s úrodou či podobou nadchádzajúcich mesiacov. Poznáte niektorú z nich?

  1. Na Zelený štvrtok hrachy zasievaj, na Veľký piatok so zemou nehýb!
  2. Veľkonočné dažde znamenajú suchý rok.
  3. Pekná a jasná Veľká noc znamená hojnú úrodu.
  4. Jasné počasie na Veľkú noc – nastane leto cez Letnice (svätodušné sviatky).

Nezostáva než sa pustiť do príprav. Užite si Veľkú noc aj nadchádzajúce jarné obdobie a načerpajte novú energiu!

{"vsf-page-link":{"page-id":451}}
{"vsf-page-link":{"page-id":447}}