Na jar potrebuje trávnik zvýšenú starostlivosť. Najneskôr v apríli je najvyšší čas pustiť sa do vertikutácie trávnika. Pre svieži a hustý trávnik je potrebné taktiež dosiať holé miesta a obohatiť pôdu o hnojivo. Poradíme vám, ako sa starať o trávnik na jar.

Pokiaľ chcete mať na záhrade pekný a hustý trávnik, je nutné ho nielen pravidelne sekať, zavlažovať a občas dosievať a hnojiť, ale tiež vertikutovať. Túto činnosť vykonávajte dvakrát ročne, a to skoro na jar a na jeseň. Správnou vertikutáciou zbavíte trávnik machu, plsti a plytko zakorenených burín. Rotujúce nože vertikutátora prerezávajú vrchnú vrstvu pôdy a ku koreňom trávy sa lepšie dostane potrebná vlaha a živiny.

Zakúpte si správny vertikutátor

K vertikutácii trávnika budete potrebovať vhodnú techniku. V súčasnosti si môžete zakúpiť elektrický, akumulátorový alebo benzínový vertikutátor. Pokiaľ máte na pozemku dobre dostupné elektrické zásuvky, môžete použiť elektrický vertikutátor. Vhodný je predovšetkým na zatrávnené plochy do 800 metrov štvorcových. Elektrické vertikutátory majú minimálne nároky na údržbu a ich prevádzka je veľmi tichá.

Zatiaľ čo u elektrických vertikutátorov ste pri práci vždy limitovaní dĺžkou prívodného kábla, akumulátorové a benzínové modely môžete použiť kdekoľvek. Vhodné sú teda predovšetkým na členitejších pozemkoch s väčším množstvom stromov, kríkov, záhonov a iných prekážok. Akumulátorový vertikutátor je vhodný na úpravu menších plôch do 500 metrov štvorcových. Tento typ je nenáročný na údržbu a pracuje veľmi ticho. Na veľké zatrávnené plochy do dvoch tisíc metrov štvorcových sú určené výkonné benzínové vertikutátory.

Základné parametre vertikutátorov:

  • Typ pohonu
  • Výkon vertikutátora
  • Šírka záberu
  • Počet prerezávacích nožov
  • Počet stupňov nastavenia hĺbky rezu
  • Veľkosť zberného koša

Vertikutátor vyberajte s ohľadom na veľkosť zatrávnenej plochy. Dôležitá je aj jeho pohodlná obsluha. Pri práci oceníte napríklad možnosť plynulého nastavenia hĺbky rezu. Kvalitu vertikutácie ovplyvňuje aj hustota prerezávacích nožov na valci. Čím bližšie sú pri sebe, tým lepšie.

{"vsf-products-list":{"title":"Pozrie\u0165 si ponuku vertikut\u00e1torov","products":["27827226","27050837","25494749","27730254","25805192","21089426"]}}

Ako správne vertikutovať?

Vertikutáciu vykonávajte iba na trávniku staršom ako tri roky. Na jar sa pustite do práce v období od marca do apríla po prvom sekaní trávy. Horná vegetačná vrstva trávnika nesmie byť pri vertikutácii mokrá. Napríklad bezprostredne po výdatnom daždi totiž hrozí vytrhanie trávy aj s korienkami. Pôda však nesmie byť ani príliš vyschnutá, trávnik potrebuje vodu na regeneráciu.

K narušeniu vrchnej vrstvy pôdy je potrebné na vertikutátore nastaviť správnu hĺbku rezu. Optimálna hĺbka sú 2 až 4 milimetre. S vertikutátorom sa po trávniku pohybujte v jednom smere v pravidelných pásoch. Pokiaľ nemáte vertikutátor so zberným košom, odstráňte z plochy uvoľnenú starinu plastovými vejárovitými hrabľami. Použiť môžete aj kosačku so zberným košom. Potom vykonajte krížovú vertikutáciu v kolmom smere oproti predošlej vertikutácii a opäť odstráňte starinu.

TIP: Okrem vertikutácie je vhodné niekoľkokrát v priebehu roka trávnik prevzdušniť. Využiť na to môžete valec osadený pohyblivými želenými alebo pozinkovanými pružinkami. Z trávnika týmto spôsobom odstránite plsť a mach. Tráva lepšie dýcha a rastie.

Starostlivosť o trávnik po vertikutácii

V prípade potreby môžete po vertikutácii rozprestrieť na plochu trávnikový piesok. Tento špeciálny piesok trávnik prevzdušní, aktivuje a podporí rast koreňov a zlepší príjem živín. Redšie a holé miesta dosejte vhodnou trávnou zmesou.

Aj keď máte kvalitnú pôdu, oplatí sa trávnik raz až trikrát ročne prihnojiť. Dobré hnojivo dodá trávniku dostatočné množstvo dusíka, fosforu a draslíka. Po vertikutácii trávnika nesmiete zabudnúť na jeho dostatočnú závlahu. Niekoľko dní po vertikutácii trávnik získa svieži vzhľad.

{"vsf-products-list":{"title":"Tr\u00e1vne zmesi a hnojiv\u00e1","products":["25872798","25260986","25874642","25872992","25876107","25137974","22714590"]}}