Rovnako ako napríklad záhrada, ani záhradné bazény sa bez starostlivej prípravy na sezónu nezaobídu. Ich komplexné vyčistenie je na mieste pred každým napustením vody. Okrem toho nesmieme zabudnúť ani na kontrolu a prípravu všetkej bazénovej techniky. Poďme na to…

Ako vyčistiť bazén po zime krok po kroku

Čistenie bazéna po zime je dôležitý krok na zachovanie kvality vody a bezproblémovú prevádzku bazéna v nadchádzajúcej sezóne. Konkrétny postup sa odvíja od veľkosti a tvaru bazéna, jeho materiálu a taktiež od kvality vody, respektíve jej tvrdosti. Nasledujúce kroky vás čistením bazéna prevedú:

  1. Odstráňte prípadné zimné krytie a bazénové príslušenstvo ako sú schodíky, stúpačky a pod. Ak ste cez zimu nechali v bazéne malé množstvo vody, vypustite ju.
  2. Opláchnite steny bazéna od väčších nánosov nečistôt. V prípade tvrdej vody sa môžu vyskytnúť aj vápenné usadeniny. Nikdy ich nedrhnite silou, mohli by ste poškodiť vnútorný povrch bazéna.
  3. Vápenné usadeniny a povlaky vytvorené usadzovaním vody na dne a stenách bazéna odstráňte pomocou špeciálneho čističa. Na jemné odstránenie použite kefu s plastovými štetinami. Na vytrenie nadbytočnej vody je potom ideálny klasický mop.
  4. Po kompletnom mechanickom vyčistení bazén dôkladne vypláchnite od zvyškov nečistôt aj čistiacich prípravkov.

Voľte špeciálne bazénové čističe

Bazénové čističe majú účinné zloženie navrhnuté tak, aby neznižovalo účinnosť bazénovej chémie. Bežné domáce čistiace prostriedky, mydlo či dezinfekcia, môžu mať negatívny vplyv na pH vody aj jej priezračnosť. Bazénové čističe navyše obsahujú špeciálne zložky, ktoré neškodia ani citlivej koži a očiam.

Jarný servis bazénovej filtrácie sa oplatí

Samotnému napusteniu vody by mala predchádzať aj kontrola filtračných systémov. Bazénová filtrácia môže byť po poslednej sezóne zanesená. Podľa typu filtrácie je potom na mieste výmena filtračného média, teda piesku, filtračnej kartuše a podobne. Nezabudnite ani na kontrolu všetkých tesnení.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["27786576","26474957","24459693","22981206","21718669"]}}

Máte vyčistené? Je čas napustiť vodu

Tu je zásadné, či používate vodu zo studne alebo vodovodného radu. Druhý variant je prakticky bez starostí, pretože voda je už upravená, prefiltrovaná a obvykle má aj optimálne pH. V priebehu sezóny tak stačí kontrolovať prípadné zakalenie. O väčšinu sa však postará filtrácia a chlórová tableta v plávajúcom hríbiku.

Pri využívaní vody zo studne je nutné skontrolovať pH vody, malo by sa pohybovať medzi 6,5 – 7,4, ako aj jej tvrdosť. Podľa hodnôt pH vodu ľahko upravíte pomocou špeciálnych prípravkov. Pokiaľ má voda vysokú tvrdosť, je potrebná jej intenzívna dezinfekcia. Tá sa vykonáva pomocou prípravkov s vysokým obsahom chlóru.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":[]}}

Pravidelnou starostlivosťou ku krištáľovo čistej vode

Vyplatí sa tiež priebežné mechanické čistenie bazéna. Vykonávané by malo byť v závislosti od množstva a druhu nečistôt, rovnako ako od počtu osôb, ktoré bazén využívajú. Ideálnym riešením je bazénový vysávač.

Vysávač do bazéna slúži na odstránenie nečistôt z povrchu stien a dna bazéna. Zvoliť sa dá napríklad plne automatický robotický vysávač do bazéna, ktorý vám ušetrí čas aj námahu. V ponuke však nájdete aj ručný bazénový vysávač. Stačí ho pomocou hadice pripojiť k pieskovej filtrácii a môžete začať vysávať. Sieťka na čistenie bazéna potom poslúži na odstránenie nečistôt z povrchu vodnej hladiny.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28231486","27759046","28758329","22886718","26077426"]}}