Objavuje sa s príchodom chladného počasia, nástupom vykurovacej sezóny a menej častým vetraním. Pleseň v byte nie je vítanou návštevou, často však býva vytrvalá. Viete ako odstrániť pleseň a ošetriť zasiahnuté steny? Dozviete sa okrem iného aj to, ako zabrániť jej šíreniu pomocou protiplesňových prípravkov, maliarskej penetrácie a špeciálnych náterov.

Prvá pomoc alebo základné ošetrenie stien napadnutých plesňou

Hneď ako sa pleseň objaví, nebýva len jednorazovou záležitosťou. Starostlivým odstránením však šancu na jej návrat výrazne znížite. Na to slúžia protiplesňové prípravky likvidujúce aj baktérie, riasy a pleseň v sprchovacom kúte. Tu je navyše vhodné používať na utesňovanie silikóny proti plesniam. A ako teda na to? V týchto niekoľkých málo krokoch:

  1. Efektívne riešenie pre vlhké miestnosti predstavujú sanitárne čističe a prípravky proti plesniam. Dezinfekciu stačí nastriekať a nechať pôsobiť. Pleseň nikdy neodstraňujte na sucho. Jej spory by kontaminovali okolie.
  2. Ešte za mokra začnite s mechanickým čistením. Pomocou špachtle pleseň zoškrabte, a to aspoň 30 cm okolitého náteru.
  3. Plochu nechajte preschnúť. Potom znovu postriekajte / natrite protiplesňovým prípravkom. Aby dezinfekcia prenikla povrchom dostatočne, proces opakujte.
  4. Hĺbkový a dlhodobý efekt zaisťujú špeciálnu penetráciu v kombinácii s protiplesňovým náterom. Zistite o nich viac.

Dajte interiéru novú tvár – vymaľujte so Swingcolor

Pleseň na stene nie je iba povrchový problém. Ako druh huby má v stenách hustú sieť „podhubie“. Výsledkom býva pravidelne sa vracajúca pleseň, škvrny aj nepríjemný zápach. Samotná likvidácia škvŕn z povrchu steny nestačí. Pred vymaľovaním je preto potrebný ešte jeden krok, ktorý stenu ošetrí do hĺbky.

Reč je o protiplesňovej penetrácii. Tá obsahuje aktívnu zložku prenikajúcu hlboko do muriva, kde hubia už malé zárodky plesní. Zároveň zjednocuje a spevňuje povrch a výrazne podporuje účinok protiplesňových náterov aj vo vlhkom prostredí. Pokiaľ riešite pleseň v kúpeľni či kuchyni, penetráciu stien rozhodne nepreskakujte.

Teraz sa dostávame k samotnej výmaľbe. Interiéry náchylné na plesnivenie potrebujú nielen špeciálnu starostlivosť, ale aj špeciálne farby. Zvoliť je možné interiérové nátery značky Swingcolor obohatené o fungicídne zložky zabraňujúce množeniu húb a plesní. Medzi nimi nájdete aj kuchynské a kúpeľňové farby určené práve do miestností s vyššou vlhkosťou a prísnymi požiadavkami na hygienu.

Swingcolor farby vynikajú veľmi dobrou krycou schopnosťou a vysokým stupňom belosti. Biele disperzné farby je možné natónovať do ľubovoľného odtieňa. V sortimente značky Swingcolor nájdete množstvo prísad na nátery aj špeciálne farby, napríklad nátery vhodné pre alergikov.

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["28932336","26209469","27465097","22207045","28472993","22337067","26475075","22211417"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":418}}
{"vsf-page-link":{"page-id":492}}