Hlavný obsah

Grilovanie – na drevenom uhlí, plyne alebo elektrine

Na otázku, ktorý gril griluje najlepšie, nie je možné odpovedať všeobecne. Lebo to, či grilujete tradične na uhlí, alebo rýchlo a čisto na plyne alebo elektrine, značne závisí od vašich preferencií a od preferencií majstra grilu. Zástancovia grilov na drevené uhlie milujú typicky dymovú arómu grilovania a grilovanie pre nich znamená malú udalosť v družnom kruhu rodiny a priateľov, lahodné steaky a klobásky a k tomu vychladené pivo. Nemenej družnú atmosféru má rád aj ten, kto griluje na plyne. Oproti drevenému uhliu je však plynový gril rýchlejšie poruke, nečmudí a vďaka individuálnej voľbe teploty je taktiež veľmi vhodný pre krehké suroviny, ako sú ryby alebo zelenina. Pre toho, kto má veľmi málo miesta, napríklad na balkóne, bude pravou voľbou elektrický gril. Grilovacej romantiky je tu síce menej, ale elektrický gril umožňuje predovšetkým grilovanie bez dymu. Ostatne: Testy chutí ukázali, že sa takmer nedá rozlíšiť, či boli jedlá grilované na drevenom uhlí alebo na plyne.

Pozor: Na zapálenie grilovacieho uhlia alebo brikiet používajte výhradne špeciálne podpaľovače do grilov v tekutej podobe, ako pastu alebo tyčinky. Pritom presne dodržujte pokyny výrobcu. Uhlie nikdy nepolievajte petrolejom ani benzínom. Je to nielen nebezpečné, ale zároveň to skazí chuť.

1. Gril na drevené uhlie

Pre mnohých je grilovanie na drevenom uhlí tým „pravým grilovaním“. Pre fanúšikov dreveného uhlia hra s ohňom ku grilovaniu neodmysliteľne patrí – a k tomu ešte nezameniteľná vôňa a typická aróma grilovania. A so správnym postupom a trochou fantázie prekročíte horizont opečených klobás a vyčaríte pestrosť a chuť bez hraníc. Aby sa však na uhlí dalo grilovať, je dôležité, aby malo správnu teplotu: Hneď ako zbelie, môže sa začať.

Pri nákupe grilu na drevené uhlie by ste mali dbať na pevnosť a stabilitu. Grilovací rošt by mal byť navyše ťažký a povrchovo upravený. Rošt s funkciou sklápania uľahčuje prikladanie uhlia. Tiež dôležité: rukoväti odolné proti teplu a poveternostným vplyvom a fungujúce zariadenie na odpratávanie popola.

2. Plynový gril

Ten, kto by sa chcel pustiť do grilovania skôr spontánne a bez veľkých výdavkov, si najlepšie poradí s plynovým grilom. Dobrý plynový gril je po jedinom stlačení tlačidla za niekoľko minút pripravený na prevádzku.  Väčšina zariadení sa navyše dá plynule ovládať a nepodlieha teplotným výkyvom. Plynový gril je taktiež vhodný pre veľkú spoločnosť. A pretože je rýchlo pripravený na prevádzku, neobmedzuje vás ani časovo. Najdôležitejšími ukazovateľmi kvality plynového grilu sú pevná konštrukcia a dobre fungujúce zapaľovanie. Aby bol výsledok perfektný, dbajte taktiež na to, aby mal gril jednotlivo a plynule ovládateľné horáky (čím viac, tým lepšie) a aby bola presne indikovateľná vnútorná teplota – nielen ako „nízka“, „stredná“ a „vysoká“.

3. Elektrický gril

Elektrické grilovacie zariadenia sú nekomplikované a v blízkosti zásuvky kedykoľvek pripravené na prevádzku. Tu nič nevonia – grilovaným surovinám chýba typická dymová chuť, pretože elektrický gril proste nedocieli žiar, ktorý je nutný pre dobrý výsledok.

4. Priame a nepriame grilovanie na drevenom uhlí a plyne

Priame grilovanie pri otvorenom poklope sa ponúka pre pokrmy s časom úpravy kratším než 30 minút, ako sú napr. steaky, kotlety, špízy, klobásky a zelenina. Pri používaní plynového grilu zapáľte všetky horáky a prístroj nechajte predhriať pri zatvorenom poklope na najvyššom stupni. Grilované suroviny potom položte doprostred roštu, nastavte požadovanú teplotu podľa receptu a poklop zatvorte. V prípade guľového grilu na drevené uhlie dbajte na to, aby boli otvorené vetracie otvory kotlíka aj poklopu. Vetranie by malo byť pri rukoväti kotlíka. Pre oba druhy grilu platí: V polovici času grilovania pokrmy obráťte.

Pozor: V prípade grilu na drevené uhlie kvapká tuk na žeravé uhlíky a tvorí sa akrylamid.

Nepriame grilovanie pri uzatvorenom poklope sa najlepšie hodí na prípravu väčších kusov mäsa, napríklad pečienky alebo celej hydiny a rýb. Aj v prípade plynového grilu najskôr zapáľte všetky horáky a pri uzatvorenom poklope gril optimálne predhrejte. Po predhriatí nastavte horáky: Ten, kto má na svojom grile viac než dva horáky, prostredný horák vypne. Pri dvoch horákoch nastavte zadný horák alebo oba do strednej polohy (teplota podľa receptu). Potom veko zatvorte. Po stanovenom čase úpravy je grilovaná surovina krásne chrumkavá. Pri nepriamom grilovaní na drevenom uhlí umiestnite grilovanú surovinu na rošt na mäso, ktorý je nad hliníkovou miskou.  Ak položíte poklop tak, aby bolo vetranie pri rukoväti kotlíka, teplo môže dobre cirkulovať – a grilovaná surovina bude prepečená a chrumkavá aj bez otáčania a obracania.

Pozor: Pri tomto spôsobe grilovania tuk nekvapká na žeravé uhlie. Tým sa zamedzí tvoreniu karcinogénnych látok.

Galéria obrázkov: Grilovanie – na drevenom uhlí, plyne alebo elektrine

Plynový gril je perfektná vonkajšia kuchyňa pre amatérskych kuchárov a fanúšikov grilovania. A navyše veľmi komfortná, pretože sa rýchlo dostáva na prevádzkovú teplotu.
Gril na drevené uhlie je možné nezávisle od napájacej siete alebo plynovej fľaše postaviť všade, a preto je neporaziteľne flexibilný.
Priaznivci grilovania na vlastnej terase alebo vlastnej záhrade sa často rozhodnú pre vonkajší kozub. Kozub je zložený z umelého kameňa (mramorová granulovaná drvina a ľahčený betón), ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom aj mrazu a je možné ho používať po celý rok.
Pri kúpe grilu dbajte nutne taktiež na príslušenstvo: Otáčacia ihla je napríklad veľmi užitočná pri grilovaní pečienky alebo celej hydiny.

Vôňa grilovania

Aromatickým drevom sa dá ovplyvniť vôňa grilovanej suroviny v prípade plynových grilov, ale aj pri griloch na drevené uhlie. Pri použití v griloch na drevené uhlie sa hobliny ponoria do vody a potom sa dávajú priamo na žeravé  uhlie.

Prenosné grily

Pre fanúšikov mobility a pre tých, ktorí grilujú všade, existujú prenosné grily na drevené uhlie alebo plyn – záleží na tom, čo si obľúbia.  Pri pikniku na pláži, víkendovom výlete do prírody alebo na táborisku – malé kompaktné grily očaria rozmanitými možnosťami grilovania.