Hlavný obsah

Grilovanie – na drevenom uhlí, plyne alebo elektrine

Otázku, ktorý gril griluje najlepšie, nie je možné všeobecne zodpovedať. Či grilujete tradične na uhlí, alebo rýchlo a čisto na plyne alebo na elektrickom grile, závisí od Vašej záľuby.
Zástancovia grilov na drevené uhlie milujú typicky dymovú arómu grilu. Grilovanie pre nich znamená malú udalosť v družnom kruhu s rodinou a priateľmi - lahodné steaky, párky a k nim vychladené pivo. Grilovanie pre väčšiu spoločnosť má rád aj ten, kto griluje na plynovom grile. Oproti grilu na drevené uhlie je ten plynový rýchlejšie nachystaný na prevádzku, griluje s minimom dymu a vďaka individuálnej voľbe teploty je veľmi vhodný aj pre jemné grilovanie potravín ako sú ryby alebo zelenina. Kto má veľmi málo miesta, napríklad na balkóne, pre toho bude správnou voľbou elektrický gril. Romantiky z grilovania je tu síce menej, ale výhodou elektrického grilu je predovšetkým grilovanie bez dymu. Nakoniec, chuťové testy ukázali, že sa takmer nedá odlíšiť, či boli jedlá grilované na drevenom uhlí alebo na plyne.

Upozornenie: na zapálenie grilovacieho uhlia alebo brikiet používajte len špeciálne podpaľovače určené pre grilovanie. Pritom presne dodržiavajte pokyny výrobcu. Uhlie nikdy nepolievajte petrolejom alebo benzínom. Je to nielen nebezpečné, ale tiež to skazí chuť jedla.

1. Gril na drevené uhlie

Pre mnoho ľudí je grilovanie na drevenom uhlí tým "pravým grilovaním". Pre fanúšikov dreveného uhlia patrí hra s ohňom bezpodmienečne ku grilovaniu - patrí k tomu nezameniteľná vôňa a typická aróma grilovania. Pri správnej metóde a s troškou fantázie vykúzlite širokú paletu chutí. Aby však bolo možné grilovať, je dôležité dosiahnuť správnu teplotu uhlia –vo chvíli, keď sa na uhlí vytvorí biely popol na povrchu, môže sa začať grilovať.

Pri kúpe grilu na drevené uhlie dbajte na pevnosť a stabilitu. Grilovací rošt by mal byť okrem toho ťažký a mať povrchovú úpravu. Rošt so sklápacou funkciou uľahčuje prikladanie uhlia. Okrem toho sú dôležité rukoväte z materiálu odolného voči teplu a fungujúce zariadenia na odstraňovanie popola.

2. Plynový gril

Kto sa chce do grilovania pustiť skôr spontánne a bez veľkých nárokov, pre toho je najlepší plynový gril. Dobrý plynový gril je jediným stlačením gombíka pripravený na prevádzku počas niekoľkých minút. Väčšina prístrojov sa dá plynule ovládať a nepodlieha kolísaniu teploty v priebehu grilovania. Plynový gril je tiež dobrý pre početnejšie spoločnosti. A pretože je rýchlo pripravený na prevádzku, nie sú tu časové obmedzenia.

Najdôležitejšie kvalitatívne vlastnosti pre plynový gril sú trvalá konštrukcia a dobre fungujúce zapaľovanie. Pre perfektný výsledok dbajte na to, aby mal gril jednotlivo a plynulo ovládateľné horáky (čím viac tým lepšie) a aby bola presne zobrazovaná vnútorná teplota - nielen ako „nízka", „stredná" a „vysoká".

3. Elektrický gril

Ak je v blízkosti zásuvka, sú elektrické grily kedykoľvekjednoducho pripravené na použitie, a to úplne bez dymu. Avšak z grilovaných potravín mizne typická dymová aróma.

4. Priame a nepriame grilovanie na drevenom uhlí a plyne

Priame grilovanie s otvoreným krytom je vhodné pre jedlá s dobou prípravy kratšou ako 30 minút, ako steaky, kotlety, špízy, párky a zelenina. Pri používaní plynového grilu zapáľte všetky horáky a nechajte pri zatvorenom veku predhriať na najvyššiu teplotu. Potom položte grilované potraviny do stredu roštu, nastavte požadovanú teplotu podľa receptu a veko zatvorte. Pri kotlovom grile na drevené uhlie dbajte na to, aby boli vzduchové štrbiny kotlíka a veka otvorené. Vetranie by sa malo byť možné pri rukoväti kotlíka. Pri priamom grilovaní pre oba druhy grilu platí: v polovici doby grilovania jedlo otočte.

Upozornenie: Pri grile na drevené uhlie odkvapkáva tuk na žeravé uhlie a tvoria sa akrylamid.

Nepriame grilovanie pri uzavretom veku je optimálne vhodné pre prípravu väčších kusov mäsa ako pečienka, celé kurčatá a ryby. Pri plynovom grile najskôr zapáľte všetky horáky a optimálne predhrievajte pri zatvorenom veku. Po predhriatí horáky nastavte: kto má na svojom grile viac horákov ako dva, vypne stredný z nich. Pri dvoch horákoch nastavíme zadný alebo oba do strednej polohy (teplota podľa receptu). Potom zatvorte veko. Pri nepriamom grilovaní na kotlovom grile na drevené uhlie umiestnite potraviny v hliníkovej tácke na rošt. Ak položíte veko tak, že vetranie je možné pri rukoväti kotlíka, môže horúci vzduch dobre rotovať a grilované jedlo bude prepečené a chrumkavé aj bez otáčania a obracania.

Upozornenie: Pri tejto metóde grilovania neodkvapkáva tuk na žeravé uhlie. Tým sa zabraňuje tvoreniu rakovinotvorných látok.

Obrázková galéria: Grilovanie – na drevenom uhlí, plyne alebo elektrine

Plynový gril je perfektnou vonkajšou kuchyňou pre všetkých kuchárov a fanúšikov grilovania. Rýchle dosiahnutie požadovanej teploty a možnosť jej regulácie zaistí dokonalý pôžitok z grilovania.
Nezávisle na prístupe k elektrickej sieti alebo k plynovej fľaši, môže byť kotlový gril na drevené uhlie umiestnený kdekoľvek. Možnosti využitia sú nekonečné.
Betónové krby vytvoria z Vašej vlastnej záhrady alebo terasy útulné miesto so správnou atmosférou. Vďaka použitému materiálu odoláva krb nepriaznivým poveternostným vplyvom a v priebehu celého roka je neustále pripravený na použitie!
Pri kúpe plynového grilu nezabúdajte ani na potrebné príslušenstvo. Napríklad otočný špíz je pri grilovaní väčších kusov mäsa nevyhnutný.

Aróma grilovania

Pomocou aromatického dreva je možné ovplyvňovať arómu grilovanej potraviny pri plynových griloch, ale tiež pri griloch na drevené uhlie. Triesky dreva sa najskôr vkladajú do vody a potom priamo na rozžeravené uhlie.

Prenosné grily

Pre fanúšikov cestovania a pre tých, ktorí radi grilujú všade, sú tým pravým prenosné grily na drevené uhlie alebo plyn - podľa záľuby. Či už na pikniky na pláži, víkendové výlety do prírody alebo pri kempovaní - malé kompaktné grily hýria rozmanitými možnosťami grilovania.