Letná úroda zeleniny a ovocia je pre nás odmenou za všetku starostlivosť a úsilie na záhrade počas celého roka. Radi by ste si ju vychutnali aj v zimných mesiacoch? Máme pre vás niekoľko tipov na uskladnenie letnej úrody a zachovanie maximálnej kvality všetkých plodín.

Správne uskladnenie je základ

Na uskladnenie nazbieraných plodín zvoľte chladné, suché a temné priestory s dobrým odvetrávaním. Policový regál vám pomôže s organizáciou priestoru, zatiaľ čo skladovacie nádoby s uchovaním kvality plodín. Podľa druhu zeleniny a ovocia je dôležité zabezpečiť hermetické uzatvorenie alebo, naopak, cirkuláciu vzduchu. Hodiť sa preto budú:

 

  • Zaváracie poháre a fľaše na sirupy
  • Plastové prepravky
  • Drevené debny a boxy na zemiaky
  • Sudy na kapustu
  • Sieťovinové, papierové a jutové vrecká

Nepodceňujte dôkladnú konzerváciu

Nie každý druh zeleniny či ovocia sa hodí na dlhodobé uskladnenie. Predovšetkým zrelé ovocie je vhodné spracovať čo najskôr. Pokiaľ by ste si však radi ušetrili časť úrody aj na zimu, zásadná je správna konzervácia. Jahody, čerešne, marhule alebo ríbezle môžete využiť na výrobu domácej marmelády, sirupu či kompótu. Na zaváranie či naloženie do oleja sa hodia papriky a rajčiny.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pre v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28913340","23486166","28914501","25963841","22859923"]}}

Tipy na dlhodobé skladovanie letnej úrody 

Nasledujúce kroky vám môžu pomôcť predísť napríklad vznikajúcej hnilobe. Tá sa môže z jedného kusu rozšíriť aj na zvyšok uskladnených plodín a celú úrodu znehodnotiť. Čo je teda pred uskladnením dôležité?

1. Na druhu plodín záleží

Ako sme naznačili vyššie, na dlhodobé skladovanie sú niektoré druhy plodín vhodnejšie než iné. Do tejto kategórie patria zemiaky, mrkva, repa, cibuľa na uskladnenie, cesnak a z ovocia predovšetkým jablká či hrušky. Tieto plodiny majú vyšší obsah cukru a menej vody, čo zohráva zásadnú úlohu pri ich trvanlivosti. Na uskladnenie je vhodná prepravka alebo drevená debna, ktoré umožnia prúdenie vzduchu.

2. Starostlivá kontrola

Po zbere, prípadne už počas neho, ovocie a zeleninu skontrolujte. Pozornosť venujte náznakom povrchových plesní a otlačeným či popraskaným miestam. Práve tu často vzniká spomínaná hniloba. Na uskladnenie si vyberte skutočne len tie najkvalitnejšie kusy.

3. Zamerajte sa na vhodné načasovanie zberu 

Optimálne načasovanie zberu, a teda aj zrelosť plodín sú veľmi dôležité. Prezreté ovocie sa rýchlo kazí z dôvodu zvyšujúceho sa obsahu cukru. Kvalitu a zrelosť plodín je potrebné sledovať, a len čo sa vám zdá všetko vizuálne aj chuťovo ideálne, je čas zberu. Mnohé plodiny je potrebné zbierať už pred prvými mrazmi.

 

4. Zeleninu aj ovocie očistite 

Zemiaky a koreňovú zeleninu zbavte hliny. Z jabĺk a iného ovocia odstráňte listy a prípadné vetvičky. Zabránite tak množeniu baktérií či nechceného hmyzu. Dbajte na to, aby boli všetky plodiny pred uskladnením úplne suché.

A to je všetko – s týmito jednoduchými tipmi vašu letnú úrodu uskladníte na jednotku a v zimných mesiacoch si ju budete môcť užiť do sýta.

 

{"vsf-page-link":{"page-id":470}}
{"vsf-page-link":{"page-id":468}}