Grilovanie k záhrade a posedenie s rodinou skrátka patrí. Správna príprava mäsa na grile, to je však kumšt! Viete, ako mäso správne prepiecť, aby malo optimálnu teplotu? Prečo je to vlastne dôležité? A prečo je pre dokonalú prípravu grilovaného mäsa digitálny teplomer nepostrádateľný? To všetko vám v tomto článku prezradíme.

Prečo dodržiavať odporúčané teploty mäsa?

Tepelná úprava mäsa je zásadná pre minimalizáciu zdravotných rizík. Obzvlášť vtedy, ak si nie ste istí pôvodom mäsa, prípadne sa chystáte grilovať mäso z domácich chovov. Pri grilovaní je dôležité dosiahnuť optimálnu teplotu mäsa v jadre. Vďaka tomu dôjde k zničeniu možných baktérií a mikroorganizmov ako je napríklad salmonela.

Znamená to teda, že musíte mäso kompletne prepiecť? Neznamená. Dosiahnutie správnej teploty je však kľúčové. Vďaka tomu zaistíte nielen bezpečnosť, ale zároveň zachováte šťavnatosť aj chuť mäsa. Užitočným pomocníkom a súčasťou vášho príslušenstva na grilovanie sa preto stane digitálny teplomer na mäso.

Odporúčané teploty mäsa

Dôležité je pamätať na fakt, že každý typ mäsa sa líšia svojou štruktúrou. Práve s tou ide ruka v ruke aj spôsob prípravy, kedy mäso vyžaduje špecifickú teplotu na dosiahnutie optimálnej prípravy. Správny stupeň prepečenia určuje nielen tuhosť mäsa, ale aj rozloženie chutí, poprípade šťavnatosť. Mäso sa odporúča pripravovať tak, aby teplota vo vnútri dosahovala približne nasledujúce hodnoty.

Hovädzie mäso

  • Rare, teda mierne prepečené až krvavé, mäso by malo mať teplotu cca 48-50 °C
  • Medium rare okolo 51-54 °C
  • Medium, alebo stredne prepečené, asi 55-58 °C
  • Well done, prepečené, cca 64 °C a viac

Kuracie mäso

Zvyčajne sa odporúča teplota 75 °C v jadre.

Bravčové mäso

Teplota v jadre by sa mala pohybovať okolo 60-68 °C.

Teplomery na mäso: Na čo sa hodia a aký zvoliť?

Hoci sme sa doteraz venovali využitiu teplomerov iba pri grilovaní, svoje miesto majú aj v kuchyni. Aj pri bežnom pečení mäsa v rúre vám o jeho prepečenosti dokáže mnohé prezradiť. Prípravu pokrmu tak budete mať plne pod kontrolou. Neobídete sa bez neho ani pri domácom údení mäsa, kedy je teplota skutočne kľúčová.

V našej ponuke nájdete široké spektrum prevedení – klasický vpichovací bimetalový teplomer alebo digitálny teplomer na mäso s meracími sondami. Nadšencov moderných technológií si získa smart digitálny teplomer s možnosťou ovládania a merania teploty mäsa cez mobilnú aplikáciu

Ako používať teplomer pri grilovaní?

Použitie teplomeru na mäso je ľahké. Spočíva v niekoľkých rýchlych krokoch:

 

  1. Teplomer, alebo jeho meraciu sondu umiestnite do najsilnejšej časti mäsa – ideálne do stredu.
  2. Uistite sa, že meracia sonda teplomera nie je príliš blízko kostí. Mohlo by dôjsť k skresleniu nameraných hodnôt.
  3. Teplomer ponechajte v mäse počas celej prípravy. Počkajte, kým sa neobjaví požadovaná teplota pre daný typ mäsa.

Tipy, o ktorých je dobre vedieť

Na záver pre vás máme ešte pár rád, vďaka ktorým sa z vás tento rok stane doslova majster grilu a z domáceho grilovania kulinársky pôžitok. Aké sú to?

  • Gril musí byť rozpálený natoľko, aby sa mäso pri položení na grilovací rošt ihneď zatiahlo, ale nezačalo sa páliť. Správna teplota grilu je kľúčová a odvíja sa od druhu mäsa.
  • Menej je viac. Buďte trpezliví a vyhnite sa nadmernému otáčaniu mäsa. Zabránite tak strate šťavy.
  • Mäso nechajte po vybratí z grilu odpočinúť. Dôjde k prestúpeniu všetkých chutí. bude tak výnimočne šťavnaté.

 

Nenechajte grilovaciu sezónu náhode a pripravujte mäso ako profesionál. S digitálnym teplomerom je ľahké mať teplotu mäsa pod kontrolou. S digitálnymi

{"vsf-products-list":{"title":"Vyberajte z ponuky teplomerov na m\u00e4so","products":["24890405","24916204","27240489","24994167","27144192","24999755"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":478}}