Paradajky sú so svojou sviežou chuťou a všestrannosťou v kuchyni nezastupiteľné. V období zberu sa však často hromadia a je preto potrebné ich rýchle spracovanie. Aj vy tak každoročne premýšľate, čo s paradajkami urobiť? Náš článok vám poradí, ako si túto zeleninu vychutnať v nespočetných podobách. Nechajte sa inšpirovať rozmanitými možnosťami využitia paradajok.

Surové paradajky majú čo ponúknuť

Jednou z najchutnejších možností je konzumácia čerstvo zozbieraných paradajok. Ideálne sú do šalátov, sendvičov alebo len tak samotné. Skvelým spôsobom zužitkovania je aj paradajková polievka okorenená letnými bylinkami. A ak ste milovníkmi Talianska, úrodu paradajok zužitkujte na poctivú pizzu. Naozajstnú autenticitu chutí i chrumkavosti zaistí domáca pec na pizzu.

Konzervácia – riešenie pre nadpriemernú úrodu

Ak sa vám vyvedie bohatá úroda paradajok, ideálnym riešením je ich konzervácia. Týmto spôsobom uchováte prirodzenú chuť a paradajky budete mať k dispozícii aj mimo sezóny. V zásade možno rozlíšiť 2 spôsoby konzervácie:

  • Zmrazenie - mrazené paradajky sú výborné pri varení polievok či omáčok na cestoviny. V zime vám v tejto úprave prídu určite vhod.
  • Zaváranie - zavarené paradajky je možné použiť pri varení najrôznejších pokrmov aj ako základ na pizzu či k mäsu. Stačí nakrájať, zaliať horúcou vodou, prípadne osoliť/pridať bylinky a zavariť. Zavarením sa navyše zvyšuje obsah antioxidantu zvaného lykopén, ktorý sa v paradajkách prirodzene nachádza.

Ako na domáce sušené paradajky?

Sušenie paradajok vám zaberie menej práce, než by ste čakali. Správne vysušené paradajky svojou textúrou pripomínajú sušené slivky. Ich chuť je intenzívna, a tak sú vhodné napríklad na dochutenie šalátov, omáčok, dresingov a pod. Paradajky stačí nakrájať na plátky, zbaviť zrniečok a prípadne ochutiť bylinkami. Teraz máte na výber z 3 variantov postupov:

  1. Sušenie paradajok vonku na slnku - horúce letné dni sú pre túto úpravu ako stvorené. Optimálna doba sušenia paradajok sú cca 3 dni.
  2. Sušenie paradajok v sušičke - v elektrickej sušičke na ovocie a zeleninu prebieha sušenie cca 6-8 hodín. Ideálna teplota je okolo 55 °C.
  3. Sušenie paradajok v rúre - pri teplote 80 °C budú paradajky v teplovzdušnej rúre vysušené cca za 3-4 hodiny.

Náš tip: Sušené paradajky naložené v oleji, ideálne v olivovom, vydržia roky. Do zaváracieho pohára ich naskladajte spoločne s cesnakom či obľúbenými bylinkami. Zalejte olejom, pevne uzavrite a skladujte na chladnom temnom mieste. Z nakladaných sušených paradajok môžete vytvoriť aj výborné paradajkové pesto.

S kečupom či salsou nešliapnete vedľa

Vyskúšali ste niekedy domáci kečup? Jeho chuť je skutočným kulinárskym zážitkom. Príprava pritom nie je zložitá. Pokrájané paradajky osoľte a spoločne s bylinkami a cesnakom varte do zmäknutia. Následne zmes rozmixujte/prepasírujte cez sito. Naplňte do zaváracieho pohára či fľaše a zakonzervujte. Takto pripravený kečup vám vydrží až do ďalšej sezóny.

Paradajková salsa bude skvelým spoločníkom na letné grilovanie alebo večerný film. Paradajky, ostatná zelenina a prísady sa krájajú na naozaj drobné kúsky. Následne sa dôkladne zmieša, a nakoniec zostáva len dochutiť soľou, korením a kvapkou olivového oleja. Na výrobu salsy a čatní sú vhodné aj pečené paradajky, ktoré vynikajú intenzívnejšou chuťou.

A nezostáva než sa opýtať, ktorý z našich tipov vyskúšate ako prvý?

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["30868144","30520037","20252234","28913340","22859923"]}}